Piaţa Iancu Huniade, nr. 3, 300029, Timişoara

La mulți ani, Lavinia Miloșovici!

Prima paginăŞtiri La mulți ani, Lavinia Miloșovici!
21.10.2019

Reprezentantă a gimnasticii românești și mondiale, cu merite deosebite. A început activitatea la CSȘ din Lugoj, apoi la CSȘ Cetate din Deva. Începe activitatea competițională la vârsta de 10 ani.

A realizat o carieră sportivă de excepție, obținând 29 de medalii, dintre care 13 de aur. Deținătoare a numeroase titluri de campioană națională, câștigătoare a unui număr mare de campionate și concursuri internaționale de gimnastică.

Debutează în competițiile internaționale oficiale în 1991, la CE de juniori, unde câștigă 2 medalii de aur la sol și sărituri și una de argint la bârnă. Tot în 1991, participă la CM de seniori de la Indianopolis, cucerind medalia de aur și primul său titlu mondial la sărituri, precum și două medalii de bronz, la bârnă și în proba pe echipe.

După acest debut deosebit, Lavinia Miloșovici devine una dintre gimnastele de bază din noua generație, care a menținut valoarea înaltă a gimnasticii românești pe plan internațional.
La CM a obținut următoarele performanțe: în 1992 (Paris) - locul I la paralele; în 1993 (Birmingham) - locul I la bârnă și locul II la sărituri; în 1994, la CM organizat separat pentru proba pe echipe (Dortmund) - locul I și la CM organizat pentru probele individuale (Brisbane) - două titluri de vicecampioană la individual compus și sol și o medalie de bronz la sărituri; în 1995 (Sabae) - locul I cu echipa și locul III la individual compus; în 1996 (San Juan) - locul III la sol. La CE din 1994 cucerește titlul continental cu echipa și în proba de sărituri, o medalie de argint la sol și o medalie de bronz la bârnă, iar în 1996, două tituri europene, în proba pe echipe și la sol și o medalie de bronz la individual compus.

Strălucește la JO din 1992 (Barcelona), unde se impune prin cele 2 titluri de campioană olimpică la sol (toți arbitrii i-au acordat nota 10, este, de asemenea și ultima notă de 10 din istoria gimnasticii) și la sărituri, o medalie de bronz la individual compus și una de argint cu echipa, fiind considerată o adevărată stea a olimpiadei barceloneze. La JO de la Atlanta, din 1996, în condiții de concurență deosebit de dure, aduce o contribuție însemnată la menținerea echipei în plutonul fruntaș, prin medalia de bronz obținută, la care se adaugă medalia de bronz la individual compus.

A fost declarată cea mai bună sportivă a României în anii 1992, 1993 și 1995.
Sportivă talentată și devotată gimnasticii, Lavinina Miloșovici a triumfat în toate probele acestei ramuri sportive, impunându-se prin exerciții cu grad sporit de dificultate, executate cu singuranță și sensibilitate. A constituit un adevărat exemplu și un factor mobilizator pentru colegele de echipă.

În Codul de punctaj al FIG, un element tehnic la bârnă îi poartă numele - urcarea Miloșovici (rondad salt grupat înapoi cu revenire în poziția călare). Pentru rezultatele obținute și pentru contribuția adusă la reprezentarea gimnasticii feminine românești, i s-a acordat titlul de Maestră emerită a sportului.

Sursa: Muzeul Sportului

COLABORATORI

Direcția Județeană de Sport Timiș (D.J.S.T.) este organizată în baza HG 776/2010

© 2017 - 2024 Direcția Județeană de Sport Timiș. Toate drepturile rezervate.

Dezvoltat de Blue Soft